Anema Arum

Historie

Historie van Anema Arum

Anema Arum richt zich volledig op de verkoop van Grond- Weg & Waterbouw machines en is vanaf 2014 in de noordelijke provincies verantwoordelijk voor het merk Develon/Doosan het vroegere Daewoo. De eerste machines van het Zuid Koreaanse bedrijf werden via een folder verkocht en stonden in het vroege voorjaar van 1987 bij Anema opgesteld.

Anema Arum VOF gevestigd in het Friese Arum heeft een rijke historie in de wereld van het GWW en is voortgekomen uit het gelijknamige bedrijf van grondlegger Anne Anema. Volgens de oude aktes van de KvK is op te maken dat het bedrijf is opgericht in 1926 als commissiehandel in aardappelen, zaaizaad, kunstmeststoffen, aanverwante artikelen alsmede loonzichterij en sorteerinrichting en sindsdien gevestigd is gebleven in Arum. 

Vestiging aan de Baarderbuorren

In 1948 kwam daar het loonwerk en de vlashandel bij en werd zoon Piet opgenomen in de firma. Piet heeft in 1952 het bedrijf volledig overgenomen als loondors- en ploegbedrijf, welke zich in 1960 voortzette in Loonbedrijf Piet Anema – Arum en gevestigd op een nieuwe locatie aan de Baarderbuorren, waar het bedrijf tot op heden is gevestigd.

Destijds één van de grotere loonbedrijven van het noorden, met in hoogtijdagen zo´n tachtig man aan het werk. Graan dorsen, hooipersen, maaien van de afsluitdijk tot aan het droogleggen van de nieuwe Noord Oost Polder aan toe. Klanten kwamen van heinde en ver en Loonbedrijf Piet Anema werd destijds een begrip in Nederland.

Verkoop en onderhoud van grondverzetmachines

Rond 1970 begon Anema met de verkoop van grondverzetmachines van verschillende merken. De eerste machines van het nieuwe Zuid Koreaanse merk Daewoo, later Doosan werden in het voorjaar van 1987 bij Anema afgeleverd.

In 1992 neemt zoon Siep het bedrijf volledig van zijn ouders over als Machinehandel Anema & Zn. B.V. De handelsonderneming richt zich met vijf man personeel op verkoop en onderhoud van nieuwe en gebruikte grondverzetmachines en op de constructie van  graafbakken onder het eigen AA merk. Geheel Nederland kan inmiddels als werkgebied worden beschouwd en ook export naar het buitenland komt regelmatig voor. 

Anema Arum klaar voor de toekomst!

Sinds 2014 is het bedrijf officieel importeur van Doosan met als werkgebied Noord- en Midden Nederland. Siep en zijn team hebben het bedrijf in de loop der jaren weten te exploreren naar ruim dertig werknemers en is de vierde generatie Anema inmiddels ingestapt. 

Zoon Almer is vanaf 2021 samen met zijn vader vennoot van Anema Arum VOF, die zich met het gehele team vol gedrevenheid en passie op de toekomst richten.