Veelgestelde vragen
Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen over het kopen van een (gebruikte) mobiele graafmachine. Staat die van u er niet tussen? Neem gerust contact met ons op.
-
Welke gebruikte mobiele kraan is geschikt voor mijn project?
Als u een gebruikte mobiele kraan aanschaft, doet u dit vooral om gebruik te maken van zijn mobiliteit. Het hangt dus vooral af van de grootte van uw project en de hoeveelheid werkzaamheden.
In de stelregel geldt: hoe zwaarder het werk, hoe hoger het gewicht van de graafmachine. Gaat het om grond, hout, tegels of ander licht materiaal, dan volstaan kleinere modellen. Maar moet u bijvoorbeeld steen, puin of ander zware objecten verplaatsen - dan zijn grotere modellen aan te raden. Als bijkomend voordeel hebben deze ook een grotere laadbak, waardoor er meer tegelijkertijd verplaatst kan worden.
Of u nu terrein moet effenen, greppels moet maken of graafmachines moet laden - we staan u daarnaast graag bij met advies voor de beste tweedehands graafmachine voor uw project.
-
Mag een graafmachine door iedereen bediend worden?
Ja, een graafmachine mag in principe door iedereen bediend worden.
Om de grondverzetmachine voor bedrijfsvoering te gebruiken, geldt een minimumleeftijd van achttien jaar. Daarnaast is in dit geval een certificaat of opleiding nodig. Dit komt doordat een grondverzetmachine voor de wet onder de categorie mobiele arbeidsmiddelen valt. U kunt dit certificaat op verschillende plekken halen.
-
Waarom zie ik op sommige grondverzetmachines Doosan staan?
Develon is sinds februari 2023 de nieuwe naam voor Doosan. Er zijn nog diverse Doosan-kranen in omloop; deze hebben dezelfde kwaliteit als u van Develon gewend bent.
Develon staat voor Develop en Onwards. De nieuwe naam is onder meer gekozen om een grote focus te leggen op innovatie in de bouwsector.
-
Wat is het voordeel van een mobiele graafmachine ten opzichte van andere kranen?
Mobiele graafmachines maken gebruik van wielen in plaats van rupsbanden. Dit zorgt ervoor dat ze ook over straten en wegen mogen en kunnen rijden. Ze zijn dus ideaal als de machine op meerdere plekken benodigd is of als het om een bouwterrein gaat waarbij die veel verplaatst moet worden.
Hiermee verschillen ze van rupsgraafmachines, die op rupsplaten (ook wel: rupsbanden) rijden. Dit type is geschikt voor onverharde terreinen, zoals landbouwgrond of bossen, of wanneer de klus vooral op één plek is. De grootte van een mobiele graver zorgt er daarnaast voor dat ze zwaarder werk kunnen verrichten dan een midi- of minigraafmachine (die ideaal zijn voor tuin- of straatwerkzaamheden).