Van Geemen graaft verder met Doosan DX170W-7

Gepubliceerd op: 9 april 2022

Het is een drukte van belang wanneer we bij firma van Geemen het erf op rijden. Onder belangstelling van werknemers en collega aannemers worden de kettingen op de dieplader losgekoppeld. De nieuwe mobiele Doosan DX170W-7 graafmachine inclusief de nieuwe bakkenwagen kunnen worden gelost. Wachten is op machinist Dennis die onderweg is met zijn Doosan DX170W-5 die ingeruild wordt.  

Wanneer hij met een glimlach het erf oprijdt raken we al snel aan de praat over het werken met zijn Doosan mobiele graafmachine. Dennis is vaste machinist bij van Geemen. Daarvoor is hij tien jaar werkzaam geweest in de machineverhuur. Door ervaring leert men uiteindelijk een goede machinist te worden, aldus Dennis. Specifieke opdrachten heeft hij niet, hij is een allrounder. Momenteel is hij aan het werk in IJburg, zand aanvullen in de fundering voor de kabels en leidingen. Maar ook straatwerk, water- en kadewerken, rioolleggen behoren tot zijn werkzaamheden. Kortom met zijn Doosan DX170W-7 is hij multi functioneel inzetbaar.

´Met Doosan kan ik alle kanten op´

Doorslaggevend om voor Doosan te kiezen was volgens directeur Willem Slot de service vanuit de dealer. De DX170W-5 heeft vanaf het begin af aan weinig mankementen vertoond en als er gesleuteld moest worden werd het meteen opgelost. ´Ik heb nooit stil hoeven te staan op een werk en dat is in het verleden wel eens anders geweest´, volgens Dennis. ´Ook mijn collega die op een ander merk rupsgraafmachine draaide heeft ooit eens drie dagen stil gestaan, op een plek waar hij niet zomaar weg kon. 
Dan is service super belangrijk. Machines worden ingepland op klussen en vooral klussen van een dag probeer je wel af te krijgen, dan kan een machine niet stil staan, dat kost gewoon  geld´, verduidelijkt Dennis. ´Met Doosan kan ik alle kanten op´.
 
De spanning rondom de aflevering van de nieuwe Doosan DX170W-7 mobiele graafmachine bouwde langzaam op. Het deed hem denken aan de vorige aflevering van de -5, jaren geleden op vrijdag de 13e. ´Dat is overigens bijzonder goed uitgepakt´, grapt Dennis lachend.
Een officieel moment bij van Geemen, waarbij de machinist of chauffeur in het zonnetje wordt gezet.

​Verbeteringen van de DX170W-7 ten opzichte van de -5

Dennis verwacht veel van nieuwe mobiele graafmachine. De 7-serie is vanuit de basis veel geavanceerder opgebouwd, met name de 6 cilinder van de Doosan machines spreekt hem als liefhebber enorm aan. ´En met de op dit moment schoonste en zuinigste diesel motor, de StageV doe je ook iets voor het milieu. Ik heb iets met motoren en dan heb je met zo´n zes cilinder toch iets meer te vertellen. Hij draait voluit 1700 toeren, terwijl ik nooit boven 1500 toeren uit hoef te komen, je draait dan toch met gemak je werken af. Een groot voordeel. Het AdBlue tanken is verbeterd met de uitvoering van de -7 serie en de grote ruitenwisser is zeker een verbeterpunt. ´Je merkt dat er door de fabrikant geluisterd wordt naar de verbeterpunten die vanuit het veld komen´, aldus Dennis. Dat is belangrijk en doorslaggevend. 

​Alle denkbare opties opgebouwd door de dealer

De Doosan DX170W-7 mobiele graafmachine is in de bekende van Geemen bedrijfskleuren gespoten en staat op brede banden met spatborden, waarvan de voorkant meesturend zijn. De machine is opgebouwd met Groeneveld centrale vetsmering en aangesloten op een engcon EC219 draaikantelstuk, inclusief gripper, DC2 systeem in kleur en wordt aangestuurd  via joysticks. Geleverd met een brede graafbak, hamer/rotatiefunctie. De cilinder op de verstelgiek is met 15 centimeter verlengd en de ballast is met 500 kilogram verzwaard.
De machine is uitgerust met een Topcon 3D Systeem, inclusief rotatiesensor op het draaikantelstuk. Tevens is machine voorzien van diefstalbeveiliging.
 
Met een doos oranjekoek achterlatend op de kantinetafel verlaten we met een goed gevoel de goedlachse enthousiaste Van Geemen crew

Met de nieuwe Doosan DX170W-7 'up to date'
Met de aanschaf van een nieuwe Doosan DX170W-7 voldoet de firma van Geemen met deze machine aan de nieuwe eisen en normen om zo schoon mogelijk te kunnen werken. 

Doosan DX170W-7:

Uitvoering:
- Doosan DL06P- 6 cilinder commonrail dieselmotor Stage V
- motorinhoud 5890 cm3
- vermogen 113kW
- pompopbrengst 2x 170 liter
- rijsnelheid plm 40 km/h
- hydraulische verstelgiek
- steel 250 cm
- slangbreuk
- hamer/rotatiefunctie
- proportionele bediening
- 2 st opbergkisten op onderwagen
- dieselvulpomp
- werklampen
- luxe stoel lucht geveerd met verwarming
- camera
- radio
- zwaailamp
- climate control

Opgebouwde opties:
- brede graafbak ss030- 180 cm, 950 liter incl. voorzetmes
- hamer & rotatiefunctie voorzien van koppelingen
- treeplank afneembaar met klompensteun
- brede banden BKT 650/45-22.5"
- kunstof/stalen spatborden, voorkant meesturend
- 24V trailerstekker op onderwagen
- uitneembare trekhaak in schuifblad
- trekhaak op voorzijde van machine
- schuifblad verbreed
- verstelgiek cilinder verlengen met 15 cm
- accumulator op hefcilinders
- Groeneveld centrale vetsmering incl. aangesloten op Engcon
- diefstalbeveiliging BMWT incl. certificaat