Nieuw: DoosanConnect machinepark beheersysteem

Gepubliceerd op 13 april 2017
Nieuw: DoosanConnect machinepark beheersysteem

Om aan de groeiende vraag naar machineparkbewaking, machine-machine communicatie, slimme machines en bewaking op afstand van apparatuur te voldoen, heeft Doosan het hypermoderne DoosanConnect ontwikkeld. Een draadloos systeem voor het beheren van machineparken en apparatuur voor zijn graafmachines, wielladers en uitgebreid gamma knikdumpers.
 

 
Het DoosanConnect-systeem biedt een machinepark beheersysteem waarmee de prestaties en veiligheid van de machines kunnen worden bewaakt en preventief onderhoud wordt gestimuleerd. Het systeem is beschikbaar als standaard optie op alle nieuwe Doosan Stage IV graafmachines (vanaf 14 ton), alle nieuwe Doosan Stage IV wielladers en de nieuwe generatie Doosan Stage IV knikdumpers.
 
Bewaken en communiceren
Met de nieuwe service kunnen eigenaars en dealers via de DoosanConnect telematica-website op afstand de machines bewaken en ermee communiceren. Het DoosanConnect-systeem is ook als inbouwset leverbaar en wordt geleverd met een gratis abonnement van drie jaar waarbij klanten hun eigen account krijgen zodat zij de machines via het systeem kun beheren. Zodra de gratis periode van drie jaar is verstreken, kunnen de klanten een contract voor verlengde service afsluiten.
 
Speciaal ontwikkeld
Het nieuwe DoosanConnect-systeem is speciaal voor de Doosan-productlijn ontwikkeld en biedt uitgebreide informatie over de machineprestaties. Het kan hierbij zowel van satellietcommunicatie als van het mobiele netwerk gebruik maken. 
Het DoosanConnect-systeem bestaat uit verschillende elementen:
Een GPS-unit om de locatie van de machine te bewaken en een 'geografisch hek' op te stellen om de machine te beveiligen.
Een Q-Pro draadloze modem om de verzamelde gegevens uit de verschillende systemen in de machine draadloos naar de DoosanConnect telematica website te verzenden.
Een satellietantenne om de communicatie te onderhouden als de Doosan-machine op een afgelegen locatie werkt, waar geen GSM-bereik is.
De DoosanConnect-website die Doosan klanten toegang geeft tot veel nuttige rapporten en belangrijke machinegegevens.
 
Rapporten opstellen
Met het DoosanConnect-telematicasysteem kunnen machineparkbeheerders een aantal rapporten opstellen zoals de status van het machinepark, details over de machines, locatie van de machines, bedrijfsuren, brandstofverbruik, stationaire tijd tegenover werktijd, foutcodes van de machines, het motorwaarschuwingssysteem, onderhoudshistoriek en gebruiksrapporten.
Volgens Doosan biedt het DoosanConnect-telematicasysteem belangrijke voordelen voor klanten doordat de gebruiksgegevens worden benut om efficiënter te werken, zoals het verminderen van de stationaire tijd op basis van het brandstofverbruik, de beveiliging en de veiligheid van de machine. 
 
Inzet machines
Het systeem ondersteunt meerdere Doosan machines op verschillende locaties, zodat klanten het machinegebruik kunnen controleren om te beoordelen of de juiste combinatie van machines wordt gebruikt. Bovendien kan het bestuurders helpen om de juiste apparatuur efficiënter te gebruiken en om de locatie van vervangmachines te bepalen in het geval van onderhoud of defecten. Dit systeem biedt eveneens anti-diefstal beveiliging en het stelt de gebruiker in staat een machine terug te vinden die toch gestolen is. Klanten kunnen de specifieke locatie van hun Doosan machines bekijken en weten zo dat deze zich op de juiste plaats bevinden, om diefstal van apparatuur te voorkomen.
 
Brandstofbesparing
De gebruiksgegevens geven de klanten ook inzicht in het brandstofverbruik en de voor de verschillende toepassingen gebruikte vermogensmodi. Dit is handig om te bepalen of een bestuurder zijn of haar werkwijze kan aanpassen om met minder brandstof hetzelfde werk te verrichten. De bestuurders kunnen in Doosan-machines uit verschillende vermogensmodi kiezen om het vermogen optimaal aan te passen aan het uit te voeren werk.
Het systeem geeft ook toegang tot de onderhoudshistoriek van de machine en helpt bij het plannen van periodiek onderhoud. Verder hoeft het brandstofpeil niet meer fysiek te worden gecontroleerd, omdat deze informatie op afstand beschikbaar is.
 
Waarschuwen bij probleem
Indien zich een probleem voordoet, waarschuwt het DoosanConnect-systeem de eigenaar om de machine zo snel mogelijk weer productief te krijgen. De website rapporteert de eventuele fout- en waarschuwingscodes, en omdat de eigenaars of dealers over meer informatie beschikken over wat er mis is met de machine, zijn ze beter voorbereid en kunnen ze het probleem sneller oplossen. Doosan-dealers kunnen de situatie op de DoosanConnect-website bekijken en zo een probleem vaststellen, zonder fysiek bij de machine aanwezig te hoeven zijn.
 
Doosan zal in de toekomst de functionaliteit van DoosanConnect blijven uitbreiden. Om deze bijkomende functies beschikbaar te stellen, worden software-updates rechtstreeks naar de machines geüpload. Zo hoeven eigenaars voor deze updates hun machines niet meer naar de dealer te brengen, wat veel tijd bespaart en de machine productiever maakt.
 
Tekst: redactie Bouwmachines 


http://www.bouwmachines.nl/nieuws/13247/nieuw-doosanconnect-machinepark-beheersysteem.html?utm_source=Vakmedianet&utm_medium=email&utm_campaign=20170413-bouwmachines-std&tid=TIDP198917X294E6DCDFA304230B0747DE54976352DYI4