kentekenplicht per 01-01-2021

Gepubliceerd op 11 maart 2021
kentekenplicht per 01-01-2021

​Vanaf 01-01-2021 is de registratie / kentekenplicht ingegaan voor (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden. Alle voertuigen, nieuw of gebruikt, die gebruik maken van de openbare weg moeten aan deze plicht voldoen.

U bent als eigenaar verantwoordelijk voor het uitvoeren van deze kentekenplicht. Vanaf nu kunt u via deze link gemakkelijk al uw voertuigen online registeren en daarmee aan de registratie & kentekenplicht voldoen.
 
Er zijn meerdere categorieën waarin uw landbouwvoertuig kan vallen, namelijk:
-           T          Landbouwtrekkers op wielen
-           C         Landbouwtrekkers op rupsen
-           R          Landbouwaanhangwagens (dumpers en diepladers)
-           S          Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken (schudders etc.)
-           Z          Motorrijtuigen met beperkte snelheid (graafmachines, shovels, oogstmachines)
 
Bij de registratie van uw voertuigen moet u de volgende gegevens bij de hand houden (klik hier voor een invulformulier):
-           Uittreksel KVK en inloggegevens Digid/E-herkenning
-           VIN nummer (chassisnummer)
-           Bouwjaar
-           GV kenteken (indien van toepassing)
-           Merk
-           Handelsbenaming
-           Type
-           Brandstof type
-           Maximum snelheid
-           Voertuigomschrijving
 
De handelsbenaming en het type kunnen gelijk, maar ook verschillend zijn. Op het typeplaatje staat altijd het type vermeld, de handelsbenaming is gelijk aan de aanduiding aan de buitenkant van de machine (DX140W-5, DX210W etc.)
Na inloggen via DigiD of E-Herkenning kunt u de aanvraag voltooien en krijgt u, na goedkeuring, de kentekenpapieren toegestuurd.
 
U kunt in 2021 alle machines aanvragen via de online route, dit kost €18,-. Na 2021 zullen alle aanvragen individueel beoordeeld worden door de RDW. De kosten hiervan zijn een veelvoud van de kosten die de online registratie met zich meebrengt, dit komt doordat de RDW hiervoor langs moet komen met een keurmeester.
 
De kentekenplicht houdt ook in dat uw voertuigen moeten voldoen aan de wegenverkeerswet. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar dit valt wel onder uw verantwoordelijkheid. Zo moeten de trekgewichten kloppen, moet er breedtemarkering aanwezig zijn op alle voertuigen breder dan 2.55 meter, moeten alle getrokken aanhangwagens zwaarder dan 8 ton voorzien zijn van een remsysteem etc. etc.
 
Wij begrijpen dat dit veel vragen met zich meebrengt. Helaas kunnen wij de aanvraag niet voor u doen, wel kunnen wij u zo goed mogelijk helpen met praktische zaken en al uw vragen rondom de kentekenplicht.

Anema Arum VOF is officieel RDW erkend. Voor vragen kunt u bellen met 0517-641329 of mailen naar .

rdw
Entjes BV DX160W-5 kenteken blur